top of page
celinedejaeghere

De definitie van trauma

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

Wanneer spreken we over trauma, traumatische ervaringen, PTSS?

trauma-misbruik-PTSS


Trauma

Volgens de DSM5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) voldoet een traumatische ervaring aan volgende kenmerken:

  • De betrokkene heeft ondervonden, is getuige geweest van of werd geconfronteerd met 1 of meerdere gebeurtenissen die een feitelijke of dreigende dood of een ernstige verwonding met zich meebracht, of die een bedreiging vormde voor de fysieke integriteit van de betrokkene of van anderen.

  • Tot de reacties van de betrokkene behoorden intense angst, hulpeloosheid of afschuw.

Als mens komen wij allemaal vroeg of laat in contact met traumatische ervaringen. Ervaringen die aanvoelen als levensbedreigend of dat effectief ook zijn en daarbij ook gepaard gaan met extreme emoties en machteloosheid. Tijdens zo'n ervaring wordt er heel wat energie opgewekt die, wanneer ze onverwerkt blijft, opgeslagen wordt in ons brein. Deze onverwerkte energie kan op lange termijn allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals het ontwikkelen van PTSS, laag zelfbeeld, fysieke klachten, ... Traumatische ervaringen kunnen verschillend van aard zijn, waarbij we onder meer onderscheid maken tussen eenmalige ervaringen zoals een auto-ongeval of herhaaldelijk trauma zoals mishandeling of misbruik.


PTSS

Post traumatisch stress syndroom ontstaat wanneer een traumatische ervaring gedurende langere tijd onverwerkt blijft met bepaalde clusters van symptomen als gevolg. Dit kan bijvoorbeeld doordat er geen passende hulp gekregen wordt na de ervaring, of doordat een traumatische ervaring lang duurt. Na een traumatische ervaring is het normaal dat er 4 à 6 weken nodig is om dit te verwerken. Duren klachten zoals slapeloosheid, paniek, flashbacks, ... echter langer, dan is er sprake van PTSS.

Symptomen van PTSS zijn:

  • Herbeleving (nachtmerries, flashbacks, extreme reacties in triggersituaties, ...)

  • Vermijding (ontkenning, afleiding zoeken, slapeloosheid, gevoelens onderdrukken, ...)

  • Verhoogde prikkelbaarheid (concentratieproblemen, woede-aanvallen, overmatige waakzaamheid, extreme angstigheid, ...)

  • Negatieve verandering van cognities/stemming (negatieve overtuigingen, verminderde belangstelling, vervreemding, negatieve gemoedstoestand, onvermogen tot positieve gevoelens, ...)

Niet elk trauma hoeft aanleiding te geven tot het ontwikkelen van PTSS, maar zolang een trauma onverwerkt blijft is het normaal dat 1 of meerdere clusters van symptomen ontstaan. Na verloop van tijd kan dit een enorme impact hebben op je leven en dat van je omgeving.


Voorbij de diagnostiek

Trauma of PTSS voelt vaak aan als een stempel en kan ook veel meer zijn dan wat de diagnostiek van de DSM5 beschrijft. Elke persoon is anders en verwerkt gebeurtenissen op zijn eigen manier, met een eigen 'rugzak' van eerdere ervaringen, hechting, zelfbeeld, ... Soms ontwikkelen mensen symptomen van PTSS zonder een duidelijke oorzaak of traumatische ervaring, wat kan wijzen op verdrongen herinneringen, vroegtijdig trauma, verwaarlozing, enzovoort. Ook al weet je niet waar je symptomen vandaan komen, toch kan er verwerking plaatsvinden door de juiste vorm van therapie. Als traumatherapeut hou ik rekening met jouw persoonlijke ervaring en het effect dat een bepaalde gebeurtenis (of gebeurtenissen) heeft op jou.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page