top of page

Zorgtraject eetstoornissen

Wat en voor wie?

Het zorgtraject eetstoornissen is een ambulant behandelplan dat kan opgestart worden voor patiënten jonger dan 23 jaar met de diagnose van een eetstoornis. Dit traject kan opgestart worden door de behandelende arts (bijvoorbeeld huisarts, pediater of psychiater) vanaf 1 februari 2024.

De jongere wordt tijdens zo'n traject ambulant, dat wil zeggen vanuit de thuissituatie, opgevolgd door verschillende zorgverleners met een specialisatie in eetstoornissen. Daarnaast is er ook ondersteuning door de netwerken GGKJ (Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren). Deze samenwerking zorgt ervoor dat eetstoornissen sneller worden opgepikt en de patiënten vlotter de nodige zorg krijgen.De eetstoornissen die in aanmerking komen voor het traject zijn: Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Om deel te kunnen nemen aan een traject is het ook noodzakelijk dat de patiënt niet opgenomen is in het ziekenhuis.Waaruit bestaat het traject?

De behandelende arts start het traject op in samenspraak met ouders en patiënt. Bij de start van het traject wordt een multidisciplinair behandelplan opgemaakt. Dit behandelplan bestaat voor de patiënt uit sessies bij de arts, psycholoog en diëtist. Deze zorgverleners werken gedurende het hele traject nauw samen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden.


De psychologische ondersteuning loopt via de netwerken voor geestelijke gezondheidszorg. Meer info hierover kan je terugvinden op de site van onze eerstelijnszone: https://www.eerstelijnszone.be/lokaal-aanbod-geestelijke-gezondheidszorg-0 en https://www.psy-ovl.be/


De diëtetische zorg kan aangeboden worden door een diëtist met specialisatie in eetstoornissen en een overeenkomst met het GGKJ. Deze diëtisten kan je terugvinden via eet-expert: https://eetexpert.be/hulp/ of via je lokaal GGKJ. Gedurende 12 maanden is er recht op 15 sessies (2x60 minuten en 13x30 minuten).


Praktisch

Wil jij graag een aanvraag doen voor de opstart van een traject eetstoornissen? Dat kan via je behandelende arts. Hij of zij zet dan alles in werking om een team samen te stellen en zo snel mogelijk de nodige zorg te bieden. Voor meer info of ondersteuning hierbij kan je uiteraard steeds ook contact opnemen met je lokaal GGKJ of met mij.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page