In het najaar volgen de feestelijke momenten zich in een sneltempo op: Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst & Nieuw, ... Als jij of iemand in je omgeving kampt met een verstoord eetpatroon of een verstoord lichaamsbeeld, kan deze periode echter alles behalve feestelijk aanvoelen.
Het is inderdaad zo dat in onze cultuur feestdagen vaak gelijk staan aan lekker eten en drinken. Je wordt hier ook voortdurend mee geconfronteerd: in de winkel, via reclame, maar waarschijnlijk ook in je omgeving. En hoewel het juist een leuke periode zou moeten zijn, is het vaak ook het moment voor de dieetgedachten om de controle volledig over te nemen.
Het is oké om dit een moeilijke periode te vinden. Volgende tips kunnen helpend zijn om hiermee om te gaan:
Tijdens de feestdagen eten we niet alleen uit honger, maar vaak ook uit sociaal aspect. Dit is helemaal oké, het is ook niet realistisch om altijd enkel en alleen uit honger te eten. Voor velen onder ons valt hierdoor echter een gevoel van controle weg, waardoor we misschien gaan vervallen in extremen zoals heel veel eten of juist helemaal niets. Ongeacht het feit dat dit niet altijd gaat om 'noodzakelijke' of heel voedzame voedingsmiddelen, kan je echter wel proberen om je verzadigingsgevoel te herkennen en te erkennen (tenzij je kampt met een actieve eetstoornis, waarbij dit vaak niet mogelijk is). Het hoeft niet zwart of wit te zijn, alles of niets. Er bestaat ook een grijze zone, maar deze wordt vaak verstoord door restrictieve gedachten rond eten. Probeer deze gedachten dan ook op te merken met een milde blik en eventueel op te schrijven om op een later moment aan te werken.
Wanneer het gaat om kinderen is het belangrijk in het achterhoofd te houden dat zijn van nature uit intuïtieve eters zijn en dus nog heel goed signalen van honger- en verzadiging kunnen herkennen en erkennen. Een kind dat nog geen verstoorde relatie heeft met eten gaat dus meestal ook automatisch stoppen met eten wanneer het genoeg heeft, zelfs al gaat dit om lekkere snoep of chocolade. Zolang er hier nog geen restricties op liggen, gaan ze er ook van uit dat deze voedingsmiddelen vaker beschikbaar zijn/gegeten kunnen worden, waardoor ze minder de neiging hebben om hier teveel van te eten (bijvoorbeeld te eten tot ze zich ongemakkelijk voelen). Je mag je kinderen dus vertrouwen met eten, ook al gaat dit om voedingsmiddelen waar je zelf een bepaald oordeel over hebt (gezond/ongezond). Probeer echter het verdelen van voedingsmiddelen in dergelijke categorieën te vermijden, zodat zij keuzes kunnen blijven maken op basis van wat hun lichaam nodig heeft.
Voor velen onder ons zijn de feestdagen emotioneel heel moeilijk, om heel uiteenlopende redenen. Het is dan ook niet onlogisch dat je vaker gedrag stelt zoals emo-eten, als dit voor jou een manier is om om te gaan met emoties of ze juist te vermijden. Probeer mild te zijn voor jezelf: in een overweldigende periode zoals deze, die emotioneel zwaar is, is het normaal dat we vervallen in onze meest comfortabele coping mechanismes. Dit is ook niet het uitgelezen moment om eraan te werken, dit moet gebeuren op momenten dat er (emotionele & mentale) ruimte voor is.
Heb je zelf een actieve eetstoornis, weet dan dat het normaal is dat deze periode extra moeilijk is. Zelfs al ben je herstellende, de feestdagen kunnen echt wel overweldigend zijn om verschillende redenen. Probeer niet enkel te focussen op het eten, maar vooral ook op de andere mooie momenten die deze dagen met zich mee kunnen brengen: het gezellig samenzijn met vrienden/familie, extra rustdagen zonder school/werk, de versierde en verlichtte straten, ... Ook als iemand in jouw omgeving kampt met een eetstoornis probeer je best zo weinig mogelijk nadruk te leggen op het eten, maar eerder op de zaken errond die wel leuk zijn. Brengen de feestdagen vooral veel negatieve herinneringen en emoties naar boven, weet dan dat deze periode ook weer voorbij gaat. Probeer dan voldoende rust in te plannen op manieren die voor jou helpend zijn.
Wordt er in je omgeving veel nadruk gelegd op gewicht, ben je bang van opmerkingen rond eten/gewicht van familie, wordt je overspoeld met adds over diëten voor het nieuwe jaar, ... Probeer dan afstand te creëren door bijvoorbeeld je sociale media even aan de kant te leggen, ongepaste adds te rapporteren of bepaalde profielen te ontvolgen. Ook communiceren over je grenzen, aangeven waar jij het moeilijk mee hebt of zelf even weggaan wanneer het allemaal wat teveel wordt is belangrijk. Dit is natuurlijk heel moeilijk en kan vaak op weerstand stuiten van anderen, maar probeer vooral verantwoordelijkheid te nemen voor jouw gevoelens en noden, niet die van een ander.
Comments