top of page
celinedejaeghere

De 3 breinsystemen

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

In de traumatherapie spreken we vaak van het belang van het activeren en verbinden van onze drie breinsystemen. Maar over welke 3 breinen spreken we dan?


het menselijk brein

Ons sensomotorisch brein of reptielenbrein

Het reptielenbrein is ons oudste breindeel en bevindt zich in onze hersenstam. Dit brein functioneert vooral onbewust, het is als het ware ons instinct en reageert zonder dat we hier veel invloed op hebben. Het is een zintuigelijk brein, dat onder meer instaat voor de verwerking van alles wat via onze zintuigen bij ons binnen komt. Daarnaast is ons reptielenbrein verantwoordelijk voor het aansturen van onze reflexen en overlevingsmechanismes. Ook onze basisfuncties zoals ademhalen en voortplanten worden vanuit dit breinsysteem gestuurd. Zoals de naam het al zegt hebben wij dit hersendeel gemeenschappelijk met alle reptielen en hogere diersoorten, het bevat informatie van vorige generaties die belangrijk is voor ons als soort om te overleven. Bij kleine kinderen is vooral dit hersendeel goed ontwikkeld.


Ons emotioneel brein of zoogdierenbrein

De volgende breinlaag heten we het zoogdierenbrein of emotioneel brein. Dit breindeel hebben we gemeenschappelijk met andere zoogdieren en staat vooral in voor de opslag en verwerking van emoties, hormoonhuishouding en het kaderen van gebeurtenissen in tijd en ruimte. Dit brein, ook wel ons limbisch systeem genoemd, bestaat uit de hypothalamus, amygdala en hippocampus. Bij jonge kinderen is dit hersendeel nog in volle ontwikkeling.


Ons cognitief brein of mensenbrein

Dit breindeel onderscheidt ons ten slotte van andere zoogdieren en maakt ons als mens uniek. Het mensenbrein of cortex maakt het mogelijk om logisch na te denken, creatief te zijn, te leren, te analyseren, ... Daarnaast heeft de evolutie van ons mensenbrein bijgedragen tot een vergevorderde communicatie via taal, wat ons in staat stelt in grote sociale groepen te leven. Ons cognitief brein is minder sterk dan ons emotioneel en sensomotorisch brein. Het mensenbrein is als het ware de manager van ons functioneren, maar de 2 'oudere' breinsystemen zijn uiteindelijk de baas.


Ons brein bij trauma

In het ideale geval is er een vlotte samenwerking tussen deze 3 breinsystemen. Bij trauma, traumatische ervaringen en PTSS werken ze echter niet meer samen als 1 eenheid zoals het zou moeten. Dit kan veel gevolgen hebben, zoals overspanning en chronische stress, extreme of buiten proportionele emoties en reacties, prikkelbaarheid, angsten, verwarring, gelatenheid, emotionele afsluiting, enzovoort. Door onze 3 breinsystemen opnieuw te leren activeren en verbinden, zodat ze terug kunnen samenwerken als 1 geheel, kunnen traumanetwerken aangepakt worden en daarmee de bijhorende symptomen verlicht.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page