top of page
celinedejaeghere

Wat is een eetstoornis?

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

Bij een eetstoornis denken veel mensen aan jonge meisjes die niet meer willen eten en bijgevolg extreem mager zijn, maar eetstoornissen kunnen ook heel wat andere vormen aannemen.

eetstoornis

Erkende voedings- en eetstoornissen

In de DSM5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) worden verschillende voedings- en eetstoornissen beschreven. Deze zijn: pica, ruminatiestoornis, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID), Anorexia Nervosa (AN), Bulimia Nervosa (BN) en Binge Eating Disorder (BED). Daarnaast is er ook een restcategorie: de ‘other specified feeding or eating disorder’ (OSFED) en ‘unspecified feeding or eating disorder’. Deze restcategorie specificeert nog vijf extra stoornissen: atypische AN, BN met een lage frequentie en/of een beperkte duur, BED met een lage frequentie en/of een beperkte duur, “purging disorder” en “night eating syndrome”.


Elke vastgestelde voedings- of eetstoornis moet voldoen aan bepaalde criteria/kenmerken om de diagnose te kunnen stellen. Bij AN moet er onder meer sprake zijn van een significant laag gewicht en voedselbeperking. Ondanks het voordeel dat deze criteria met zich meebrengen, kunnen er ook nadelen zijn.


De beperkingen van de diagnostiek

In sommige gevallen is er sprake van (ernstige) verstoring van het eetgedrag of zelfbeeld, zonder dat er persé voldaan wordt aan criteria voor een eet- of voedingsstoornis. Deze verstoringen kunnen wel een grote invloed hebben op de levenskwaliteit en mogen niet geminimaliseerd worden. Door enkel af te gaan op de vastgestelde criteria wordt een eetstoornis soms ook pas laat erkend, terwijl het negatieve eetgedrag al langer speelt. Sommige mensen die niet aan het 'plaatje' van een eetstoornis voldoen (bijvoorbeeld mannen, volwassenen, personen met overgewicht) krijgen nooit de passende diagnose en al zeker niet de passende hulp.


Ook restrictieve gedachten rond eten, emotioneel eetgedrag, langdurig diëten, ... kunnen een heel grote impact hebben op de levenskwaliteit en het zelfbeeld van een persoon. Het is niet omdat er niet voldaan wordt aan de criteria voor een voedings- of eetstoornis, dat er geen hulp bestaat of nodig is. Door de juiste therapeutische en voedingsbegeleiding kan erger voorkomen worden en gewerkt worden aan een normale relatie met voeding en het eigen lichaam.



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page